Slechteriken in Boeken 2

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 18:46

In mijn zoektocht naar slechteriken in boeken zag ik op Wikipedia een interessant overzicht van de kenmerken van super schurken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Superschurk). Een selectie hieruit op basis van de slechteriken die het meest genoemd worden:

  • Het kwaadaardige genie: Dit zijn schurken die vooral standaard waren in de Golden Age van de strips. Deze zijn echt door en door slecht en hebben een constante honger naar macht. Voorbeelden zijn Lex Luthor,  Doom, Red Skull, Krang, Professor Moriarty, en Joachim Sickbock. Tegenwoordig komt dit type schurk minder voor, en zijn de schurken een stuk complexer. 
  • De Psychopaat: schurken die compleet gestoord of doorgedraaid zijn, en niet in staat zijn hun moordlustige neigingen onder controle te houden. Voorbeelden zijn Sabretooth, Shredder, de Joker en Carnage.
  • Het Beest: schurken die in beestachtige wezens of monsters veranderen, en in die vorm zichzelf niet langer kunnen beheersen. Voorbeelden zijn Man-Bat, Dr Jekyll, Baxter the Fly, De Lizarden Sauron.
  • De Duistere Heer): een duistere schurk die soms meer een duivelse kracht is dan een persoon. Dit type schurken is vaak zeer bedreven in (duistere) magie en voeren legers van duistere magiërs of helse wezens aan. Sommige duistere heren worden zo gevreesd dat men hun naam niet durft uit te spreken, zoals bij Voldemort (Harry Potter) en Sauron (In de Ban van de Ring).

Veel superschurken komen voort uit stripboeken, zoals Joachim Sickbock van Marten Toonder en Lex Luthor, de aartsvijand van Superman. Hij werd bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster

Volgens de meeste definities was de eerste superschurk John Devil, een proto-Fantômas bedacht door Paul Féval, père voor zijn boek uit 1862. Een ander vroeg voorbeeld van de superschurk is Professor Moriarty, de aartsvijand van Arthur Conan Doyles detective Sherlock Holmes, die werd geïntroduceerd in 1891 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Superschurk). 

Ook slechteriken kunnen elkaar overtreffen. In (https://nl.quora.com/Wie-is-de-beste-slechterik-ooit-gemaakt-Wat-zijn-zijn-specifieke-karakteristieken) eindigen Professor Moriarty  en de seriemoordenaar en psychopaat Dexter (schrijver Jeff Lindsay) op een gedeelde tweede plaats. En op de eerste plaats staat op basis van de specifieke karakteristieken voor slechteriken, God. Hij is, zoals Van Acker schrijft, vol van zichzelf en schept dingen waarover hij macht en gezag kan uitoefenen. Hij is ongenaakbaar en schept een mens naar zijn evenbeeld om dan te zeggen: “Ge moogt in het paradijs blijven zolang ge niet proeft van de verboden vrucht en aldus de kennis van goed en kwaad opdoet.”

Christos Birbilis noemt op het forum charisma, hoogmoedswaan, machtswellust, populisme en efficiëntie als de belangrijkste karakteristieken van een slechterik en komt uit op Hitler als de meest verwoestende slechterik ooit.

God noch Hitler zijn boekpersonages. De eerste heeft een verbazingwekkend efficiënt netwerk van gelovigen, die zich uit vrije wil onderwerpen en denken dat dit voor hun eigen bestwil is. De tweede 

is gelukkig aan zijn eigen hoogmoed ten onder gegaan. Maar de belangrijkste vraag, namelijk wat volgelingen van schurken drijft, is nog steeds niet beantwoord. Inzicht hierin is belangrijk, want  volgelingen zijn voor grote schurken onontbeerlijk: zonder volgelingen kan er geen macht worden uitgeoefend. Mocht hier een goed boek over zijn, hoor ik het graag.

 

Om Wikipedia in stand te houden, zijn donaties hard nodig!

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Donatie#Donatie_aan_Wikimedia_Nederland).

Moriarty https://www.azquotes.com/quotes/topics/moriarty.html

https://www.imdb.com/title/tt0773262/mediaviewer/rm2891311105/?ref_=tt_ov_i

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.