Eli Montlake (1923-1992)

Schrijfwedstrijd De Foute Vrouw

 

‘Foute vrouwen’ in de literatuur zijn manipulatief, gedreven door machtshonger en wraak. ‘Slim en sluw’ geldt niet als een positieve eigenschap van een vrouwelijk personage. Vaak wordt ze gezien als een immorele verleidster: ‘Zij is luidruchtig en losbandig, haar voeten blijven niet in haar huis’ (Spreuken 11).

Mannen worden op verschillende sites gewaarschuwd voor het aangaan van een relatie met 'foute vrouwen'. Controle willen hebben over de relatie, de man kleineren, emotioneel instabiel zijn, liegen en manipuleren worden genoemd als signalen om deze vrouwen te herkennen. Net als ‘foute mannen’ worden ‘foute vrouwen’ vaak aantrekkelijk gevonden door mannen èn andere vrouwen, omdat ze spannend zijn en traditionele verwachtingen uitdagen.

Het aantal ‘foute vrouwen’ in de literatuur is gering en vaak niet van recente datum. Hier ligt dus een lacune. We zijn dan ook benieuwd hoe auteurs in deze tijd een ‘foute vrouw’ literair neerzetten.

Doe mee aan onze schrijfwedstrijd met de ‘foute vrouw’ als thema!

Voorwaarden voor deelname:

  • Je kunt maximaal één gedicht of kortverhaal opsturen

  • Je tekst mag hooguit 2000 woorden omvatten

  • Je tekst is nieuw en Nederlandstalig

  • Opsturen (in een Word document) aan info@annevanamsterdam.nl

  • Deadline is 15 oktober 2023 23:00 uur 

Alle inzendingen worden door de redactie van Romantiek en Relaties beoordeeld op originaliteit en literair gehalte.

Iedere deelnemer krijgt een kort commentaar op zijn/haar gedicht of verhaal.

De drie beste inzendingen worden 15 november 2023 bekend gemaakt in de nieuwsbrief en gepubliceerd op de site van Romantiek en Relaties in Verhalen. Auteursrecht blijft bij de schrijver.

De schrijvers van de drie beste inzendingen krijgen ieder een exemplaar van ‘De Verkeerde vrouw’ van Anne Van Amsterdam of ‘Van Fietsen, Minnen en Meloenen’ van Karel de Roy met daarin een persoonlijke opdracht van de auteur.

Wil je nog aanvullende informatie, aarzel niet een mail te sturen aan info@annevanamsterdam.nl

Kijk voor inspiratie ook op mijn blogs over 'Slechte Vrouwen' en 'Foute Vrouwen', Motieven van 'Foute Vrouwen' in de Literatuur en Eigenzinnige 'Foute Vrouwen'.

 

En voor wie geïnteresseerd is in reacties van lezers naar aanleiding van onze schrijfwedstrijd, kijk op Naar aanleiding van De Foute Vrouw.