Eigenzinnige 'Foute Vrouwen'

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 14:06

Of een vrouw of zelfs jong meisje als ‘fout’ wordt gezien hangt sterk af van culturele, morele en sociale normen. Een schokkend voorbeeld in dit kader is de verwerping door ouders en anti LHBTI-groepen in Texas van het stripboek dat gebaseerd is op het dagboek van Anne Frank. Anne Frank schrijft in haar dagboek over geslachtsdelen en haar wens de borsten van een vriendin aan te raken en in het stripboek worden deze passages afgebeeld. Moms for Liberty, een conservatieve belangengroep, had betoogd dat het werk in strijd was met de ‘staatsnormen voor het nauwkeurig onderwijzen van de holocaust’. Het boek is uit de bibliotheek gehaald, op sommige scholen verboden, en de docente die deze stukken liet lezen aan haar 14-jarige leerlingen is ontslagen. Met deze actie worden zowel Anne Frank als de docente gekwalificeerd als ‘fout’. Zo makkelijk worden vrouwen door puriteinen ‘fout’ genoemd als zij voor hun sexualiteit uitkomen of jongeren daarvan kennis laten nemen.

 

Dat bepaalde sexuele gedragingen in sommige culturen en samenlevingen als fout worden bestempeld en in andere niet, is bekend. Hoewel ook (homosexuele of trans) mannen last kunnen hebben van morele verwerping, treft dit vooral vrouwen in het algemeen. Het uitkomen voor sexuele verlangens is vaak al voldoende om een vrouw met een kritisch oog te bekijken of als ‘fout’ te bestempelen. Ook in de literatuur loopt het regelmatig slecht af met vrouwen die afwijken van de geldende sexuele moraal in hun omgeving. Denk aan Emma Bovary in ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert. Zij verveelt zich bij haar brave man en zoekt afleiding in affaires met andere mannen. Ook Lydia Bennet (uit ‘Pride and Prejudice’ van Jane Austen) komt door haar flirterige en onbezonnen gedrag in de problemen.

 

De boeken waarin vrouwen expliciet kiezen voor maatschappelijk gezien afwijkend sexueel gedrag gaan over prostituees. Interessant is dat zij hierin als zelfstandige en autonome vrouwen worden beschreven. Openai noemt drie voorbeelden.

In ‘Belle de Jour’ beschrijft Joseph Kessels het verhaal van Séverine Serizy, een jonge vrouw uit de hogere klasse die ervoor kiest om overdag als prostituee te werken in een bordeel. Zij doet dit uit nieuwsgierigheid en verveling in haar huwelijk.

Ook ‘Mol Flanders’ van Daniel Defoe kiest voor een leven als prostituee (en zakkenrolster). Zij is een sterk en onafhankelijk personage die hogerop wil komen.

‘Nana’ van Emile Zola is een personage dat haar schoonheid gebruikt om succesvol te zijn in het theater en vervolgens als courtisane. Ook zij streeft naar materieel succes.

 

In het Nederlandse taalgebied zijn verschillende boeken verschenen over succesvolle ambitieuze prostituees. Wereldwijd bekend is ‘The happy hooker’ van Xaviera Hollander. Zij beschrijft hierin hoe ze in New York vanuit een secretaressebaan een duur betaalde callgirl en hoerenmadam werd. Meer dan 20 miljoen exemplaren werden van dit boek verkocht.

Een ander recent boek vanuit de praktijk is geschreven door Metje Blaak. Marieke, de hoofpersoon van haar boek ‘Marieke, Eindelijk van God Los’, was als kind al gefascineerd door de vrouwen achter het raam en wilde daar ook werken. Dit heeft ze dertig jaar lang met veel plezier gedaan. De enige periode dat ze het moeilijk had was toen de man met wie ze in het huwelijk trad, zich ontpopte als een rasechte pooier. Hoe ze hieraan wist te ontsnappen, wordt mooi door Metje Blaak beschreven.

Dankzij boeken als deze en bovenstaande wordt duidelijk gemaakt dat autonome, zelfstandige vrouwen het in ieder beroep kunnen maken, ook als prostituee. Ze worden hierom bewonderd, maar op afstand gehouden zodra ze in de gevestigde samenleving willen binnentreden.

 

https://www.xavierahollander.com/shop/product/5-de-happy-hooker-in-netherlands.html

https://www.bruna.nl/boeken/marieke-9789082486520

Reactie plaatsen

Reacties

XAVIERA HOLLANDER
8 maanden geleden

IK VOEL ME ZEER VEREERD WEER EENS GENOEMD TE WORDEN IN DE PERS. HOEWEL ER KORT GELEDEN NOG EEN ENORM ARTIKEL IN DE TELEGRAAF EN WAT NOORDHOLLANDSE BLADEN HEEFT GESTAAN OVER MIJ EN MIJN CARRIERE ALS PENOLOGE!!!
HEB NET EEN HELE NIEUWE SERIE OF WEL TRILOGIE KLAAR GEMAAKT (!) DE WALL TALK 1, 2 EN 3 BOEKEN HOOP DIE MIDDEN NOVEMBER FEESTELIJK TE LANCEREN IN HET ENGELS EN NEDERLANDS. DE TITELS ZIJN ALS VOLGT 1. DE GELOUTERDE PARADIJSVOGEL , 2. ALS DE MUREN KONDEN GLUREN 3. OUD WORDEN IS NIET VOOR WATJES. AL DEZE BOEKEN HEB IK REEDS VOORRADIG EN KUNNEN BESTELD WORDEN VIA MIJN
ON LINE WEBSHOP HTTPS:WWW.XAVIERAHOLLANDER.COM OF PER EMAIL NAAR BB@XAVIERAHOLLANDER.COM

MBlaak
8 maanden geleden

Ik reageer omdat ik het zo mooi vindt beschreven door Annemarie .Vooral het stigma . Waar ik nog elke dag last van heb. ‘Marieke ongecensureerd ‘ word dikker en meer verhalen . Maar het maakt niet uit of ik schrijf fotografeer of filmpjes maak het stigma ligt op de loer .

XAVIERA HOLLANDER
7 maanden geleden

VOEL ME ZEER VEREERD. JA, IK BEGON DE SEKSUELE REVOLUTIE EEN HALVE EEUW GELEDEN MET DE HAPPY HOOKER MAAR DE HUIDIGE PREUTSE MENTALITEIT GAAT SOMS WEL ERG VER, DAT ZELFS EEN KLAPJE OP EEN JONG MEISJES BILLEN TOT JARENLANGE STRAF BLIJKT VOOR IEMAND ALS BORSATO. IK KOM VOLGENDE LENTE UIT MET EEN LEUKE TRILOGIE, DIE GAAT HETEN XAVIERA'S WALL TALK SERIE 1, 2, 3 VEEL PLEZIER MET OF ZONDER KLEREN AAN XAVIERA HOLLANDER

XAVIERA HOLLANDER
7 maanden geleden

IK VOEL ME ZEER VEREERD MIJN EIGEN BOEK HIER AAN TE TREFFEN EN VOOR JULLIE INFORMATIE HEB IK NET DE LAATSTE HAND GELEGD AAN NIET EEN, MAAR ZELFS 3 NIEUWE BOEKEN DIE IN DE LENTE UITKOMEN WALL TALK 1,2, 3 MET TITELS ALS 1. DE GELOUTERDE PARADIJSVOGEL, 2. ALS DE MUREN KONDEN GLUREN EN 3. OUD WORDEN IS NIET VOOR WATJES,

Frans de Jong
7 maanden geleden

In dit verband een zeer aan te bevelen roman: "Elf minuten" van Paolo Coelho!

XAVIERA HOLLANDER
5 maanden geleden

INTERESSANT MJN NAAM EN MEEST BEROEMDE BOEK THE HAPPY HOOKER HIER VERMELD AAN TE TREFFEN . EN NU IK 80 BEN HEB IK 3 TOTAAL NIEUWE BOEKEN GESCHREVEN WAARVAN DE LAATSTE TITEL IS OUD WORDEN IS NIET VOOR WATJES. ik hoop dit in de lente van 2024 te lanceren samen met nog twee andere boeken uit de wall talk triologie
https://www.xavierahollander.com email bb@xavieraholander.com