Pas op voor domino-effect!

Gepubliceerd op 11 september 2022 om 18:52

Conflicten binnen relaties en het uit elkaar gaan van geliefden vormen een dankbaar onderwerp voor veel schrijvers. Met Light Years (Lichtjaren) heeft o.a. James Salter hier een smartelijk verhaal over geschreven. Maar ook in het werkelijke leven lijkt het raadzaam om een (echt)scheiding te vermijden. 

Drie Amerikaanse universiteiten, die van Harvard, Brown en San Diego deden in 2013 een zeer uitgebreid onderzoek naar het domino-effect bij (echt)scheidingen. Tijdens de studie, waarbij deelnemers gedurende een periode van 32 jaar werden gevolgd, kwam naar voren dat scheiden besmettelijk is.

Heb je bijvoorbeeld een gescheiden broer of zus? Je kans om te scheiden gaat met 22 % omhoog. Een gescheiden collega? Je kans om zelf te scheiden is per direct 55% hoger (https://reportersonline.nl/de-domino-divorce-is-een-ding-waarom-scheiden-besmettelijk-is/).

Zijn je ouders gescheiden, ook dan loop je zelf een groter risico om te scheiden.

Behalve imitatiegedrag, zou hierin ook kunnen meespelen dat mensen door de scheiding van een bekende kritischer naar hun eigen relatie kijken. Daarnaast kan ook de drempel voor een scheiding lager worden doordat men voorbeelden ziet van mensen die daadwerkelijk door dit proces gaan en zich gelukkiger zeggen te voelen.

Uit onderzoek van Paul Amato (2007) bleek echter dat alleen stellen met grote huwelijksproblemen zich iets gelukkiger voelden na scheiding. Stellen van wie het grootste probleem was dat ze geen 'droomrelatie' hadden, voelden zich gemiddeld gezien slechter na een scheiding.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.