In de boeken van Jane Austen komen regelmatig gerechten voor, zoals “white soup” (Pride and Predjudice) en “toasted cheese” (Mansfield Park). De zorg voor de ‘cream cheese’ is geweldig. : “Mrs Norris asked Fanny to carry her parcel: ‘take great care of it; do not let it fall; it is a cream cheese, just like the excellent one we had at dinner. Nothing would satisfy that good old Mrs Whitaker (the housekeeper), but my taking of one of the cheeses.’” (Mansfield Park, After the day at Sotherton).
Aan haar zus Cassandra schrijft ze: “I am glad the new cook begins so well. Good apple pies are a considerable part of our domestic happiness.” (17 October 1815)
Veel recepten zijn opgetekend door een vriendin van de familie Austen, Martha Lloyd. Zij deelde na de dood van haar moeder een huis met Jane Austen, haar zus Cassandra en hun moeder. Elf jaar na de dood van Jane Austen trouwde ze met haar broer, Admiral Sir Francis Austen. Martha’s aantekeningen zijn lang binnen de familie gebleven, maar behoren nu tot de Jane Austen Memorial trust.
Peggy Hickman, auteur van A Jane Austen Household Book with Martha Lloyd’s recipes heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Het boek is uitgegeven door Readers Union, Newton Abbot, 1978.
Interessant is hoe Peggy Hickman aan b.v. de etenstijden laat zien dat Jane Austen maaltijden in haar teksten gebruikt om de karakters van de personages weer te geven: “It has struck ten: I must go to breakfast.” In Sense and Sensibility schreef ze; “As this (het ontbijt) was a favourite meal with Mrs. Jennings, it lasted a considerable time.”
En natuurlijk is het leuk om te weten waaruit de "white soup" bestaat die Mr. Bingley in Pride and Prejudice als voorwaarde noemt voor een bal dat hij wil geven. Hij is echt wit!
Hieronder geef ik het recept van “white soup” en “toasted cheese”. Kijk ook naar de pagina met puddingen. Met de kerst in aantocht zijn deze een bron van inspiratie voor en heerlijk diner. Voor de andere recepten en leuke details over het leven van Jane Austen verwijs ik graag naar het boek van Peggy Hickman.
White soup: Make a gravy of any kind of meat, add to it the yolks of four eggs boiled hard and pounded very fine, 2 oz of sweet almonds pounded, as much cream as will make a goed colour.
Toasted cheese:Grate the cheese and add it to one egg, a teanspoonful of mustard, and a little butter. Send it up on toast, or in paper trays.
Reactie plaatsen
Reacties