Pakkende Personages

Gepubliceerd op 15 maart 2023 om 16:39

Wat zorgt ervoor dat de lezer geboeid raakt door een personage?

Om deze vraag te beantwoorden heb ik gegoogeld en ook artificial intelligence (openai.com) om een reactie gevraagd.

De volgende negen kenmerken kwam ik tegen:

 

  1. Complexiteit: Goede personages zijn vaak complex en hebben meerdere lagen en aspecten aan hun persoonlijkheid. Ze hebben bijvoorbeeld sterke punten en zwakke punten, tegenstrijdige motieven of emoties en persoonlijke conflicten.
  2. Gelijkenis: De beste personages zijn vaak herkenbaar voor de lezers. Dit kan komen doordat de personages overeenkomsten hebben met de lezers, zoals gedeelde ervaringen of emoties, of doordat de personages iets uitdrukken over de menselijke ervaring dat universeel is.
  3. Consistentie: Goede personages handelen en spreken consequent met hun persoonlijkheid, drijfveren en ervaringen. De personages zullen niet zomaar out-of-character handelen, zonder enige motivering.
  4. Dynamiek: Personages die groeien en veranderen gedurende het verhaal zijn vaak boeiender voor lezers. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze zich ontwikkelen of zich aanpassen aan de situaties waarin ze zich bevinden.
  5. Relevantie: Goede personages zijn relevant voor het verhaal. Ze dragen bij aan de plot of thema's van het boek en hebben een doel in het verhaal.
  6. Empathie: Een goed personage wekt empathie op bij de lezer en roept emoties op. Ze kunnen de lezers helpen om zich meer in te leven in het verhaal en zich verbonden te voelen met de gebeurtenissen en de andere personages.
  7. Authenticiteit: Aantrekkelijke personages voelen echt en authentiek aan. Ze hebben menselijke gebreken en eigenschappen, en hun handelingen en gedachten zijn begrijpelijk en geloofwaardig.
  8. Humor: Een personage dat grappig is kan zeer aantrekkelijk zijn voor lezers.
  9. Charisma: Sommige personages hebben een bepaalde aantrekkingskracht, waardoor lezers zich tot hen aangetrokken voelen. Dit kan komen door hun persoonlijkheid, hun uiterlijk of de manier waarop ze zich gedragen.

 

Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat een boeiend personage ‘levensecht en charismatisch’ moet zijn.  Toepassing van de negen kenmerken hierboven kan een schrijver helpen een dergelijk personage te creëren.

A dirty book is rarely dusty_paperbackjunky_flickr_ _7370165808_9e82aff26e_e

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.