Technieken voor Verleidend Schrijven

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 17:12

Openai geeft zes tips voor verleidend schrijven:

  1. Aantrekkelijke beeldspraak: Verleidende schrijvers gebruiken beeldspraak om een visuele en tastbare sfeer te creëren.
  2. Sensualiteit: Verleidend schrijven maakt gebruik van sensuele taal om de lezer te prikkelen.
  3. Plagen (Teasen): Verleidend schrijven houdt de lezer op het puntje van de stoel door hem of haar steeds meer te prikkelen en te teasen.
  4. Vraagtechnieken: Verleidend schrijven maakt gebruik van vragen om de lezer nieuwsgierig te maken en betrokken te houden.
  5. Verhogen van spanning: Verleidend schrijven creëert spanning door de lezer in onzekerheid te laten over wat er gaat gebeuren.
  6. Persoonlijke connectie: Verleidend schrijven tracht een persoonlijke connectie met de lezer op te bouwen door emoties en gevoelens te beschrijven.

 

De meeste technieken spreken voor zich, maar bij sensueel schrijven en teasen kon ik me geen beeld vormen.

Op internet ontdekte ik dat ‘sensueel’ en ‘erotisch’ inwisselbare termen zijn. Sensuele taal wordt geassocieerd met prikkelend, wellustig, zinnelijk, zwoel en erotisch. Dubbelzinnigheden zijn hierin belangrijk, bij voorbeeld ‘Het heetste sneetje’. Wie meer hierover wil weten lees van Ton den Boon De taal der liefde, literair woordenboek van seks en erotiek (https://bazarow.com/recensie/de-taal-der-liefde/).

 

Hierna ging ik me verdiepen in ‘teasen’. Teasen wordt door "Mannenbrein" (https://www.mannenbrein.nl/teasen-plagen/) aanbevolen als effectieve manier om een man te verleiden. Een paar adviezen: daag hem uit, suggereer dat hij slecht voor je is, vertel hem hoe belangrijk hij voor je is, beschuldig hem van flirten, geef hem een koosnaampje, benadruk jullie verschillen. Kortom: het bekende aantrekken en afstoten. Attractiongym richt zich op de mannen: geef een compliment verpakt in een lichte belediging en speel hard to get, zorg dat vrouwen het gevoel krijgen dat je iets boven haar staat. En dit vanuit het motto: Vrouwen willen niet de beste zijn, vrouwen willen mét de beste zijn (https://www.attractiongym.nl/teasen/). Is dit echt wat vrouwen willen? Welke vrouwen? Het lijkt me een mooi thema voor een boek.

 

Dit blog gaat echter over Verleidend Schrijven. Dubbelzinnigheden en Aantrekken en Afstoten lijken dus belangrijk hiervoor. Hoewel ik vermoed dat openai mijn vraag naar technieken voor verleidend schrijven iets te veel heeft gericht op erotische verhalen, herken ik de dubbelzinnigheden uit mijn eerdere blog Literair Verleiden. Mijn advies blijft: gebruik vage woorden in een dubbelzinnige, maar helder geschreven context.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.