Kerst, Opoffering en Naastenliefde

Gepubliceerd op 22 december 2023 om 16:00

Kerst wordt over de hele wereld gevierd, vooral in van oorsprong Christelijke landen. Maar ook in Japan waar Kerst geen officiële feestdag is, wordt het steeds populairder.

De commercie heeft een aanzienlijke invloed op de manier waarop nu kerst wordt gevierd. Hierbij kan je denken aan kerstcadeaus, kerstbomen, kerstman, kerstsokken, kerst-truien, kerstkaarten, kerstlichtjes, kerstversieringen, kerstborrels, kerstontbijt, kerstlunch, kerstdiner, kerstkransjes, kerststol, kerstmarkten, kerstspecials, kerstverhalen, kerstfilms en kerstliedjes. Naast een traditioneel feest is Kerst zo tot een verdienmodel geworden voor talloze bedrijven en winkeliers.

Wel of geen verdienmodel, de meeste mensen houden van de kerstsfeer, zoeken de mooiste cadeaus uit voor geliefden, zetten een prachtige boom op in één kleur of vol verschillende ornamenten, bereiden een heerlijk kerstdiner en genieten met familie en vrienden van het feest.

Kerst is een romantisch feest. In de literatuur werd in het verleden de nadruk gelegd op het belang van naastenliefde en medeleven.

ChatGPT noemt een aantal voorbeelden:

Charles Dickens - "A Christmas Carol" (1843): Dit klassieke kerstverhaal, geschreven door Charles Dickens, volgt de vrek Ebenezer Scrooge terwijl hij op kerstavond wordt bezocht door geesten. Zijn transformatie naar een guller en liefdevoller persoon is onderwerp van vele kerstfilms.

O.Henry - "The Gift of the Magi" (1905): Dit korte verhaal gaat over een jong stel, Jim en Della, die elk hun meest waardevolle bezit verkopen om een cadeau voor de ander te kopen.

Louisa May Alcott - "A Merry Christmas" (1882): Louisa May Alcott, de auteur van "Little Women," benadrukt in dit korte verhaal de warmte en liefde van kerst, met aandacht voor familiebanden en vriendelijkheid jegens anderen.

Latere kerstverhalen stellen de romantiek en liefde centraal. ChatGPT noemt de volgende boeken:

Richard Paul Evans - "The Christmas Box" (1993). Dit kerstverhaal volgt het leven van een jong gezin en een mysterieuze weduwe. Het verhaal draait om liefde, verlies en de betekenis van kerst.

Debbie Macomber - "Mrs. Miracle" (1996). "Mrs. Miracle" vertelt het verhaal van een weduwnaar en zijn kinderen die een mysterieuze nanny aannemen die hun leven transformeert, wat uiteindelijk leidt tot romantiek.

Nora Roberts - "The Perfect Hope" (2012). In "The Perfect Hope," dat deel uitmaakt van de Inn BoonsBoro Trilogy, ontvouwt zich een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de kerstperiode.

Opoffering en naastenliefde lijken een minder populair thema in de latere kerstliteratuur. Of deze ook een mindere rol spelen in de huidige kerstvieringen is mij niet duidelijk. Bij kerkdiensten wordt nog steeds opgeroepen tot naastenliefde en er zijn veel vrijwilligers die zich inzetten om eenzame mensen een mooie kerst te bezorgen. Maar in hoeverre is voor de gemiddelde kerstvierder naastenliefde verworden tot een ‘ver van mijn bed show’? Wel naastenliefde voor mensen in een ver buitenland, maar niet voor ‘vreemden’ om de hoek van de straat?

Mocht er een (literair/romantisch) boek zijn dat over dit thema gaat, wil ik het hier graag vermelden. En als een dergelijk boek niet bestaat, kan het wellicht geschreven worden. Wie weet word je hiermee de nieuwe Dickens!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.