Wat is romantisch

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 21:42

Romantiek is de gemoedstoestand van mensen die op emotioneel en/of erotisch vlak geestverwantschap ervaren met elkaar, aldus Wikipedia  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Romantiek_(stemming)). De schrijver voegt hieraan toe: "Deze gemoedstoestand kan opgeroepen worden door een context die beide personen stimuleert exclusieve aandacht aan de ander te besteden en waarin beiden zich behaaglijk voelen."

Het etentje, kaarsje of de mooie zonsondergang zijn zo bezien middelen om een situatie te scheppen waarin potentiële geliefden exclusieve aandacht aan elkaar kunnen besteden.

De toevoeging ‘beide personen’ geeft echter ook meteen aan waarom een romantisch avondje kan mislukken. Volgens nogal wat sites zouden vrouwen zwijmelen bij een teken van liefde, terwijl mannen verlangen naar een teken van seks. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook onderling in wat ze als romantisch ervaren. Leeftijd, seksuele gerichtheid en b.v. sociale achtergrond kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Voor een succesvolle romantische avond lijkt het dan ook aan te bevelen om eerst uit te zoeken waarmee de ander in een romantische stemming gebracht kan worden.

 

YunHo Lee https://www.flickr.com/photos/137346712@N07/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.