Henk Jurriaans

Gepubliceerd op 10 november 2022 om 13:09

Henk Jurriaans (1940-2005) was psycholoog/psychotherapeut, maar heeft dit beroep slechts korte tijd uitgeoefend omdat hij door zijn beroepsgroep werd uitgestoten vanwege 'malafide therapeutische praktijken'. Tegen de heersende psychologische praktijk in van “Ik ben OK. Jij bent OK”, verkondigde Jurriaans zijn “Ik ben OK, jij bent een lul.” Bekender is Jurriaans geworden als levend kunstwerk. Door de Gemeente Amsterdam als kunstwerk aangekocht, exposeerde hij van 17 januari tot 9 februari 1975 dagelijks één uur per dag, doodstil, naakt onder een regenjas (zie afbeelding).

Hij was een man die grote indruk op vrouwen maakte en niet het minst door zijn lichaam. Zijn aantrekkingskracht en zelfbewuste macho-gedrag zorgden voor klassiek-romantische momenten die in liefdesromans niet zouden misstaan. Zo vertelde Marthe Röhling, zijn geliefde voor 36 jaar, hoe ze hem de eerste keer dat ze hem zag vroeg of ze zijn arm mocht aanraken, zijn prachtige gespierde arm waar ze niet vanaf kon blijven. Jurriaans vond dit goed, zei wel: “Maar pas op, als je dat doet kom je nooit meer van me af”.

Röhling kwam inderdaad niet meer van hem af, ze verliet haar toenmalige man Hans Koetsier om met Jurriaans samen te wonen en later te trouwen. Jurriaans wilde haar niet delen met Koetsier, aldus Röhling. En zij voelde zich gevleid dat hij haar voor zichzelf wilde.  

In de loop van haar leven met Jurriaans kwamen er drie vrouwen bij.  Uit de verhalen lijken ook deze vrouwen als een blok voor Jurriaans gevallen te zijn. Volgens Röhling is zij nooit jaloers geweest op de andere vrouwen in Jurriaans leven: “er was genoeg liefde voor allemaal”. De vrouwen zijn allemaal door Jurriaans uitgekozen.

Interessant is wat Röhling vertelt over hun samenleving: “In de praktijk was het een tamelijk gewoon huishouden, iedere vrouw met haar eigen appartement. Zonder orgies of zo” (https://letterleven.nl/marte-inter).

Uit het samenleven van Jurriaans en zijn vrouwen zijn geen kinderen voortgekomen. Wel had hij twee kinderen uit een huwelijk voor zijn relatie met Marthe Röhling.

 

Zie voor meer informatie over Marthe Röhling het mooie interview van Maria Goos met haar (https://www.mariagoos.nl/interviews/afb/N2/MartheRoling.pdf).

Afbeeldingen uit: Henk Jurriaans, M'N LEVEN ALS KUNSTWERK, Uitgeverij Contact, 1976


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.