Bigamie, Polygamie en Polyamorie

Gepubliceerd op 24 oktober 2022 om 00:36

Hoewel bigamie een spannend thema lijkt voor een verhaal, ken ik slechts één roman (Vijanden: een liefdesroman van Isaac Bashevis Singer) waarin de perikelen worden beschreven van een bigamist.

Herman Broder heeft de Holocaust overleefd en vervolgens zijn heil gezocht in New York. Broder is bigamist tegen wil en dank. Hij wil de Poolse boerendochter Jadwiga, die zijn leven heeft gered, geen scheiding aandoen.  Zijn liefde gaat echter uit naar de mooie en neurotische Masja, met wie hij eveneens het leven deelt. Tot zijn verbijstering duikt dan ook nog zijn doodgewaande echtgenote weer op. Door haar komst wordt hij geconfronteerd met zijn verleden, de verschrikkingen van de Holocaust en vragen over wat er gebeurd is met geliefden.

Broder doet zijn best, zijn pogingen het iedereen naar de zin te maken zijn aandoenlijk. Hij verliest echter steeds meer de greep op zijn leven. Als lezer kreeg ik medelijden met hem.

Voor de ‘echte bigamisten’ (tegelijkertijd met twee partners wettig gehuwd zijn) bestaat weinig sympathie. In de meeste landen is het bij de wet verboden en strafbaar. Maar het aantal landen (o.a. Birma, Egypte, Jordanië, Kameroen, Marokko, Pakistan) of geloven (islam, m.n. de sharia, en het mormonisme) waarin polygamie of polyginie (huwelijk tussen een man met maximaal vier vrouwen) wel geoorloofd is, is nog steeds aanzienlijk. Polyandri (huwelijk van één vrouw met meer mannen) komt niet voor en is binnen de islam zelfs verboden. Zie voor meer informatie: https://www.elhannouche.nl/is-polygamie-toegestaan/ en https://medium.com/invisible-cities-nl/researchexplainer-polygamie-a5819d565ff2

Nu samenleving zonder huwelijk algemeen gepraktiseerd en geaccepteerd is, doet zich de vraag voor of het tegelijkertijd samenleven met twee of meer verschillende vrouwen of mannen ook onder bigamie (of polygamie) valt. De vrolijke term polyamorie die hiervoor wordt gebruikt, suggereert dat hierin sprake moet zijn van veel liefde (https://psycholoog.nl/blog/meerdere-partners-het-geluk-van-polyamorie/ en (https://www.plukdeliefde.nl/?doing_wp_cron=1681315927.2887051105499267578125). Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar de rol van de romantiek binnen deze relatievormen.

Foto: Ed Sinclair Titel:Bigamist (Flickr.com)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.