Obese personages in boeken

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 11:37

The whale is een indrukwekkende film over een obese online-docent die zichzelf letterlijk dood eet. Met zijn schitterende stem en passie voor schrijven inspireert hij zijn studenten. Zij horen alleen zijn stem, zij zien hem niet doordat hij zijn camera heeft uitgezet.

Ik werd getroffen door deze aandoenlijke man die zijn verdriet vanwege de zelfmoord van zijn geliefde weg eet met kilo’s junkfood.

De film is gebaseerd op het toneelstuk 'The whale' van Samuel D. Hunter.

Er kunnen veel oorzaken zijn voor overgewicht. Vaak zijn mensen met overgewicht van nature al aan de zware kant, werden ze als kind gepest, voelen ze zich niet thuis in een maatschappij waarin dun zijn de norm is en zoeken zij troost in eten. Eenmaal te zwaar is het heel moeilijk om af te vallen.

Tatjana Almuli beschrijft in 'Knap voor een dik meisje' haar leven als dikke vrouw en haar pogingen dunner te worden (https://www.hebban.nl/boek/knap-voor-een-dik-meisje-tatjana-almuli). Uiteindelijk doet ze mee aan het televisieprogramma Obese en verliest ze 1/3 van haar lichaamsgewicht. Dit gegeven doet het ongevraagde commentaar uit haar omgeving niet verstommen en langzaam komt ze weer aan. Ze besluit tenslotte de slankheidsnorm ter discussie te stellen.

In het Nederlandse taalgebied kon ik nog slechts twee andere boeken vinden die over een obees personage gaan. In 'De Verkeerde vrouw' (https://palmslag.nl/boeken/de-verkeerde-vrouw) heb ik beschreven hoe obesitas het liefdesleven van Maria in de weg zit. Ook Maria heeft in haar jeugd geworsteld met haar stevige lichaam, is gepest door klasgenoten en heeft troost gezocht en gevonden in eten.

In de spannende detective 'De Voeder' van Peter de Zwaan (https://www.peterdezwaan.nl/boeken/detail/3007) ziet de hoofdpersoon na jaren "zijn Elisha" weer terug. Hij herkent haar gezicht, maar “het lichaam was van een ander. Het was groot. Massaal. Het vulde het bed van hoek tot hoek.” Uit het verhaal blijkt dat haar ‘voeder’ haar van eten voorzag. Hij had er plezier in haar afhankelijk van hem te maken. Als ze aankwam was hij lief, als ze afviel werd hij boos. Ook Elisha was een stevig meisje geweest en veel gepest. Dat ze prachtige ogen had en ondanks haar overgewicht ooit een aantrekkelijke jonge vrouw was in de ogen van de hoofdpersoon, leek heel ver weg.

In het Engelse taalgebied zijn er meer boeken over jonge meisjes en vrouwen met overgewicht (https://www.bitchmedia.org/article/bitchreads/best-novels-for-fat-girls). Slechts één boek gaat over een man, een hoogleraar van 60 met een gewicht tussen de 250 en 300 kilo. Het is het interessante  'Heft' van Liz Moore.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.