Wie is de foute man?

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 22:44

Naar aanleiding van onze schrijfwedstrijd met als thema De foute man, werd ik geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan ideeën over een dergelijke man. Kort samengevat kwam het erop neer dat hij een aantrekkelijke charmeur is, die zijn onbetrouwbaarheid en soms ook criminele gedrag goed weet te verbergen. Naar mijn  idee is dit een te rooskleurig, wellicht wat romantisch beeld. Ik moet hierbij denken aan James Bond, die zeker een foute man genoemd kan worden, maar ook een strijder tegen het Kwaad. Zijn werk als geheim agent geeft 007 een excuus voor zijn foute gedrag en vrouwen vergeven hem dit.

Wat bepaalt dan wel een foute man? Nieuwsgierig geworden ben ik gaan googelen naar zijn kenmerken.

Als eerste kwam ik terecht op de site van Roos Vonk (https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/fout/) die kort maar krachtig verkondigt dat er eigenlijk geen foute mannen zijn. Wel onnozele vrouwen die aan zo’n man blijven hangen en hem de schuld geven als ze ongelukkig worden.

Volgens  Roos Vonk bestaan er geen onderzoeken naar foute mannen. Hoe zou je ook een aselecte steekproef foute mannen kunnen krijgen? Wetenschappelijk gezien zijn er dus geen classificaties van deze mannen te geven. Wel zijn er kenmerken waar partners zoveel last van kunnen hebben, dat ze de man als ‘fout’ gaan zien. Roos Vonk noemt:

  • Narcisme
  • De man is gebonden
  • Angst voor intimiteit

Ieder van deze kenmerken zorgt ervoor dat de ‘foute’ man op afstand blijft en geen betrekking aangaat met de persoon, meestal een vrouw, die naar hem hunkert.

Verder zoekend kwam ik terecht op de site van Mannenbrein (https://www.mannenbrein.nl/player-foute-man-herkennen-signalen/). Laurens, vrouwen-coach bij Mannenbrein, durft het aan om een drietal typen van ‘foute mannen’ te onderscheiden:

  • De player. Hij behaagt vrouwen, is extreem ijdel en heeft vlotte praatjes.
  • De man die alleen maar uit is op seks
  • De cheater. Dit is een geweldige man in de ogen van veel vrouwen, maar hij gedraagt zich nogal vaag. Vaak blijkt dat hij gebonden is.

Laurens geeft ook 21 signalen waaraan een foute man te herkennen is. Nummer 21 is de gevaarlijkste: de man is ‘een wereldklasse manipulator’. Hij draait de waarheid om in zijn voordeel en vaak zodanig dat de vrouw die hem bekritiseert op zijn gedrag zich schuldig voelt. Het ligt aan haar dat de zaken niet vloeiend verlopen…

Vergelijken we de beschrijvingen van Roos Vonk met die van Laurens, dan lijkt de player met de narcist overeen te komen en de gebonden man met de cheater. Misschien is de man die alleen seks wil het prototype van de man met bindingsangst?

De vraag is hoe het komt dat vrouwen verliefd worden op dit soort ‘foute mannen’ en zich verliezen in een vaak jarenlange hunkering naar de liefde van juist zo’n man.

Behalve dat persoonlijkheidskenmerken en ontwikkelingsgeschiedenis hierin een rol kunnen spelen, is waarschijnlijk ook van belang dat het woord liefde voor de beide geslachten beslist niet dezelfde betekenis heeft en daardoor een bron van ernstige misverstanden is. Aldus Simone de Beauvoir (De Tweede Sekse). Dat deze stelling ook opgaat voor haarzelf in haar relatie met Jean-Paul Sartre,  een womanizer bij uitstek, wordt vermeld door haar biografen.

Buiten dat het woord liefde door beide geslachten verschillend kan worden beoordeeld, geldt dit ook voor de seksuele daad. Volgens Vivian Gornick (geinterviewd door Marja Pruis (https://www.groene.nl/artikel/vallen-voor-fout)) komt veel ellende voort uit de verwarring van seksuele aantrekkingskracht met liefde. Mannen nemen in tegenstelling tot vrouwen hun hersens serieus, misschien meer nog dan hun geslachtsdeel. Vrouwen verliezen zich graag in een bodemloos verlangen, hangen de zin van hun bestaan op aan die ene onberedeneerbare passie die vaak hun ondergang inluidt. Sterker nog: de dreigende ondergang geeft die passie z’n ware gepassioneerdheid.

Dat deze gepassioneerdheid een bron is voor de romantische liefde en de literatuur op dit gebied, laat zich raden. In mijn volgende blog kom ik hierop terug.

En op 1 juli a.s. maken we de winnaars bekend van onze schrijfwedstrijd. Ik kan nu al verklappen dat zij de foute man fraai neergezet hebben!

Jean-Paul Sartre

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.